torsdag den 30. juli 2015

Verdens bedste chokoladekage?

Da jeg faldt over denne opskrift, var jeg nødt til at lave den. Manden elsker chokolade, så det var en udfordring, jeg var nødt til at tage op. Indtil nu har jeg været overbevist om, at min brownie med karamel var den bedste. Men det er måske ikke sandt? Jeg har ændret en smule i opskriften.

Lækker chokoladekage - eller nok nærmere en brownie

Verdens bedste chokoladekage
4 æg
75 gram brun farin
175 gram sukker
1 dl kogende vand
300 gram mørk chokolade af god kvalitet
200 gram smør
100 gram ristede, afskallede hasselnødder

Pisk æggene med 75 gram sukker, til sukkeret er rørt helt ud. Kog vandet og resten af sukkeret til en tyk sukkerlage, den skal være meget tyk. Hak chokoladen, og kom chokolade og smør i sukkerlagen. Rør, til det opløst, og tag det af varmen. Pisk chokolademassen i æggemassen, vend hasselnødderne i dejen.  Fordel dejen i en springform med bagepapir i bunden. Bag chokoladekagen i cirka 50 minutter ved 160 grader.

Dommen er, at denne chokoladekage - eller nok nærmere brownie er en af de bedste chokoladekager, jeg har smagt. Er det verdens bedste? Det ved jeg ikke helt, men den er på niveau med brownie med karamel og Gateau Marcel, som ellers er mine yndlingskager i chokolade-genren.

mandag den 27. juli 2015

Iskaffe med karamel

I morgen bliver lillesøster 3 måneder, og det er tid til at træde ud af babyboblen og komme tilbage på bloggen. Jeg har nemlig en lang liste med lækkerier liggende, som I selvfølgelig skal have. Men vi starter ud med en drik, som jeg nærmest er blevet afhængig af i min nye tilværelse som mor til to.

Det er ingen hemmelighed, at jeg er både vild med og afhængig af min daglige kaffe. Men på de varme dage, som vi ikke har haft overflod af denne sommer, kan det være svært at drikke varm kaffe, men så er det heldigt, at der findes andre alternativer som for eksempel denne iskaffe. Karamellen er lavet af kondenseret mælk, og den smager skønt.

Den bedste måde at få sin koffein på i sommermånederne
Iskaffe med karamel
1 dåse kondenseret mælk
1,2 liter meget stærk kaffe
Mælk til at blande op med - jeg bruger letmælk

Kom Kom hele dåsen med kondenseret mælk i en gryde, den skal ikke åbnes! Dæk den med vand, og bring det i kog, det må ikke bulderkoge. Det skal koge i tre timer, og det kan være nødvendigt at hælde mere vand over dåsen, den skal hele tiden være dækket af vand. Når det har kogt, tages dåsen op, og så skal den hvile i en time - undlad at åbne dåsen. Lav kaffen imens. Den skal være meget stærk. Efter en time åbnes dåsen, og det skulle gerne være blevet til en intens, fløjlsblød karamel.  Halvdelen røres op med den varme kaffe, hvis man ønsker en sødere iskaffe, kommes mere karamel i.  Hæld kaffeekstrakten på flasker, og sæt dem i køleskabet. Når ekstrakten er kold, kan den bruges til iskaffe. Jeg blander halv ekstrakt og halv mælk i et glas - men smag jer frem til jeres smag.

mandag den 6. juli 2015

Et lille pip fra babyboblen

Som de fleste nok har regnet ud, så meldte babyen sin ankomst, og årsagen til den rungende stilhed her på bloggen er altså, at jeg har befundet mig i en herlig babybobbel siden 28. april. Eller det vil sige, at det er ikke lige så meget en bobbel, som første gang man bliver mor. Denne gang har det været en bobbel af praktiske ting og det at finde ud af en rytme, når man er en familie på fire.

Rytmen har vi efterhånden fundet, og jeg vender nok tilbage til den første tid som mor i et længere indlæg senere. Men først kan jeg fortælle, at babyen blev en pige, og hun fik officielt sit navn i går. Marie Emilie, som hun hedder, er intet mindre end et skønt bekendtskab. Hun er om muligt endnu nemmere og sover endnu bedre (om natten) end sin storesøster gjorde, og det siger altså ikke så helt lidt, eftersom storesøster har sovet igennem - som i 12 timer i streg, siden hun var 3,5 måned gammel. Derudover er Marie simpelthen så sød, rar og lækker.

Og Grete-Johanne er faldet fint til i rollen som storesøster. Hun slæber sin dukke med overalt og efterligner mor. Så om morgenen giver vi lige Marie og dukken mad, inden vi går i vuggestue med Grete-Johanne, der er ret sødt. Og når Marie græder siger hun "Olig hie, olig" (hun kan ikke sige r, det bliver til h) eller "Så så baby, så så". Hun har en virkelig sjov alder (2 år og 1 måned), og det er vildt, hvor meget hun fanger.

Jeg er ikke i tvivl om, at de her to nok skal få meget glæde af hinanden, og jeg kan næsten ikke rumme al den kærlighed, som jeg har til dem.


Byd vellkommen til Marie

Glad og sød pige

Mit guld - Marie 3 uger og GJ lige knap 2 år

Grete-Johanne indtager natflaske i cool stil

Maries barnedåb

Opskriften er den samme (GJ tv. og Marie th.)

Livet som lillesøster...

lørdag den 25. april 2015

Mazarin med mascarponeskum og bær

De første danske jordbær har ramt butikkerne, og selvom de aldrig har set skyggen af en mark og ikke kan sammenlignes med de solmodne af slagsen, som man kender fra juni og juli, så smager de en smule af sommer. Sammen med de lune temperaturer og mit efterhånden rastløse sind (baby har stadig ikke meldt sin ankomst), blev det til denne skønne mazarintærte med skum og bær. Opskriften er fra ugebladet Søndag, og jeg har ikke ændret så meget i den.

Blød og lækker mazarinbund - pas på ikke at bage den for meget

Med skum og bær - super kombination af syrligt og sødt
Mazarinbund
250 gram marcipan
100 gram koldt smør
2 æg
4 spsk mel
40 gram hasselnøddeflager
Smør til formen

Mascarponeskum
1½ dl piskefløde
200 gram mascarpone
Korn fra 2 vaniljestænger
4 spsk. flormelis

Bærtopping
250 gram friske jordbær
150 gram frosne hindbær
150 gram frosne blåbær
2 spsk. vaniljesukker

Riv marcipanen groft, og pisk den sammen med det kolde smør, som skal skæres i mindre tern. Tilsæt æggene, og isk godt. Vend hvedemelet i dejen. Smør en springform, og drys den med hasselnøddeflager. Fordel dejen i bunden af formen, drys de resterende hasselnøddeflager ovenpå dejen. Bag mazarinen ved 180 grader i cirke 25 minutter, til den er lysebrun og svampet. Pas på med ikke at bage den for meget, da den så bare bliver tør og kedelig.

Pisk fløden med vaniljekorn og flormelis, og vend den forsigtigt med mascarponen. Stil cremen koldt, til den skal bruges

Kom de frosne bær i en dyb tallerken eller en skål, og drys med vaniljesukker. Når de er optøede, skæres jordbærrene i mindre stykker, og det hele vendes sammen.

Nyd kagen med skum og bær. Hvis man skal servere den hel, kan man bare hælde skum og bær udover, det ser rigtig godt ud. Man kan også lade folk selv dosere mængden ved a servere bær og skum som tilbehør.

lørdag den 18. april 2015

Kaffebrød

Det er overraskende få, der kender til kaffebrød her på Fyn, hvor jeg jo flyttede til for knap ti år siden. Men på min fødeø (Lolland) var det altså en helt normal morgenkage hos bageren, og i min opvækst var det én af to morgenkager, som jeg rent faktisk kunne lide, den anden var frøsnappere. Jeg har i lang tid haft lyst til at lave kaffebrød selv, og nu skulle det altså være. Nettet vrimler med versioner af kaffebrød, som bare ikke rigtig ligner originalen fra bageren. Men dem her er ligesom bagerens - eller endnu bedre. Opskriften er fundet her, og jeg har ændret meget lidt.

Helt perfekte kaffebrød

Inden de kommer i ovnen - makronmassen hæver lidt

De skal køle lidt af, inden de kan spises, så makronen stivner
Brøddej
2,5 dl mælk
25 gram gær
1 æggeblomme
1 æg
550 gram hvedemel
1 spsk. sukker
1/2 spsk salt
75 gram blødt smør

Varm mælken op, til den er lunken. Smuldr gæren, og rør den ud i mælken. Tilsæt æg, æggeblomme, salt, sukker og hvedemel. Rør dejen godt igennem, til der ikke er nogle klumper. Tilsæt smør, og rør dejen i fem minutter - jeg bruger røremaskine til brøddeje, så her sætter jeg den bare på medium hastighed.

Sæt dejen et lunt sted, og lad den hæve i mindst en time. Ælt den godt igennem, og form den til et fladt, rektangulært brød, som er 1-2 cm tykt. Sæt brødet til hævning på en bageplade beklædt med bagepapir i cirka 45 minutter. Pensle brødet med lun mælk, og bag det ved 180 grader i 20 minutter. Lad brødet køle af, og lav så remoncen.

Makrontop
200 gram marcipan
120 gram sukker
3 æggehvider
150 gram makroner
2 spsk. hvedemel
2 tsk. bagepulver

Riv marcipan, og kom det op i en skål sammen med sukker og æggehvider. Pisk til der ikke er nogle klumper i massen. Knus makronerne, og kom dem i marcipanmassen. Pisk igen, til det hele er rørt godt sammen. Til slut tilsættes hvedemel og bagepulver, og der piskes igen. Kom remoncen op i en sprøjtepose, så det er klar til at blive sprøjtet ud over brødet.

Skær det afkølede brød ud i skiver på 1,5-2 cm i tykkelsen. Læg dem ned på en bageplade beklædt med bagepapir, og sprøjt remoncen udover brødet i en stribe på hver skive. Bag dem i 10-15 minutter ved 180 grader, til overfladen er gylden brun. Lad kaffebrødene afkøle på en rist, indtil makrontoppen er stivnet. De kan enten spises lune eller helt afkølede - jeg foretrækker det sidste, fordi jeg så kan smøre dem med koldt smør.

Det er nemmest at lave brødet dagen i forvejen, så tager det kun ganske kort tid at lave kagerne om morgenen. Remoncen kan også laves dagen forinden. Der bliver brød til overs, men det er virkelig noget lækkert brød, så det skal nok få ben at gå på.

fredag den 17. april 2015

Makronkage med hindbær

Forleden var jeg på besøg hos en veninde, og hun havde købt den lækreste rabarberkage med en kagebund og en makrontop. Den måtte jeg bare forsøge at lave, jeg kunne desværre ikke få fat på nogle rabarber, så jeg brugte hindbær i stedet. Man kan bruge alle syrlige frugter, og det er den lækreste kage - især hvis man som jeg ikke er den store fan af tærter.

Lækker og saftig kage med syrlige hindbær og sød makrontop

Frugtfyldet kan varieres, det er kun fantasien, der sætter grænser

Min kage fik lige fem minutter for meget, men den var god
Kagebund
2 æg
100 gram sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 vaniljestang
100 gram smør
150 gram hvedemel
1 tsk. bagepulver
1/2 dl. mandelmel (kan udelades)

Makrontop
250 gram marcipan
150 gram sukker
4 æggehvider
180 gram makroner
2 spsk. hvedemel
2 tsk. bagepulver

400 gram hindbær - jeg brugte frosne hindbær, som jeg havde tøet op i en si, så saften løb fra

Først laves kagebunden. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og kornene fra vaniljestangen til en luftig masse. Tilsæt mel, mandelmel og bagepulver og pisk dejen godt igennem. Smelt smør, og tilsæt det, mens der piskes. Stil dejen til side, mens makronmassen laves.

Riv marcipan, og kom det op i en skål sammen med sukker og æggehvider. Pisk til der ikke er nogle klumper i massen. Knus makronerne, og kom dem i marcipanmassen. Pisk igen, til det hele er rørt godt sammen. Til slut tilsættes hvedemel og bagepulver.

Kagen laves i et lasagnefad eller en stor springform. Smør formen, inden dejen kommes i. I bunden af formen kommes kagebunden, og ovenpå den fordeles hindbærrene. Til slut fordeles makronmassen udover kagen, og prik et par huller ned hist og her, så der kommer lidt makronmasse ned i kagebunden. Bag kagen ved 180 grader i 30-50 minutter afhængig af formens størrelse og kagens tykkelse. Tjek med en strikkepind eller en kødnål, om kagen er bagt.

tirsdag den 31. marts 2015

Lige om lidt...

… Bliver Grete-Johanne storesøster, vi bliver en familie på fire, og jeg bliver mor til to. Det er stadig mærkeligt at tænke på, og selvom der nu er under tre uger til termin, så er det stadig ikke rigtig gået op for mig. Det lyder nok mærkeligt, men sidst gik det også først rigtigt op for mig, da jeg sad med hende i armene. Men jeg glæder mig - vi glæder os. Eller det vil sige, jeg ved ikke rigtig, om Grete-Johanne glæder sig. Hun er ikke engang fyldt 2 år endnu, så hun forstår det ikke rigtig. Men hun nusser maven, kysser den og siger bæbiiii. Det er SÅ sødt, til gengæld er det ikke sødt, når hun peger på alle andre små-kvabsede mennesker, for eksempel når vi er ude og handle, og siger bæbiii. Not cute, not cute at all. Jeg glæder mig allerede til, at jeg skal tage hævn og være den pinlige.

20. april har jeg termin, og jeg glæder mig til at slippe af med maven. Der er stilhed på bloggen, fordi jeg har et ret anstrengt forhold til mad lige nu. Babyen fylder så meget, at jeg næsten ikke kan spise noget. Til gengæld er jeg sulten hver time, fordi jeg får så små måltider. Det er møg irriterende, og jeg forsøger at spise de mest mættende og nærende ting, når nu jeg ikke kan spise så meget - det er der ikke meget kage og lækkerier over og altså ikke meget guf til bloggen. Jeg tager revanche, når babymaven er væk.

Min graviditet har igen været helt problemfri, så det er rigtig rart. Selvom det selvfølgelig er lidt tungt nu, så kan jeg stadig stort set alt. Det sværeste har været de ting, som jeg ikke kan med Grete-Johanne. Hun er ikke stor nok til at forstå, hvorfor hun ikke må stå op på mors mave eller lege rodeotyr på mor, og det er lidt hårdt. Men heldigvis er hun ret hensynsfuld. Det bliver så spændende at se, hvordan den næste arving bliver - hvilke fællestræk de to har.

I får lige lidt billeder af tykkemaven og den lille storesøster to be.

Her er mit yndlings graviditets billede

Er det mon min datter?

Når far er på arbejde, og vi sender kysse-billeder til ham

fredag den 23. januar 2015

De bedste fastelavnsboller

 Når det kommer til fastelavnsboller, så er jeg klart mest til dem med fløde og creme i. Så jeg ender altid med at bage vandbakkelser i stedet. Det her er første gang, at jeg har bagt virkelig succesfulde gammeldags fastelavnsboller. De smager skønt, jeg har aldrig smagt bedre. Så er det sagt, prøv dem selv. Opskriften er Meyers, og jeg har kun lavet få ændringer, og så har jeg lavet dobbelt portion af creme - der bliver noget til overs, men man skal ikke gå ned på creme, vel?

Med creme, chokolade og hindbær

De bedste fastelavnsboller, jeg har smagt

Fastelavnsboller med marcipan remonce og creme
Dej:
250 g mel
75 g smør
½ pakke gær
1 dl mælk
1 æg
Lidt salt
15 g vaniljesukker

Creme:
Kornene fra en 2 vaniljestænger
2 æg
45 g sukker
4 spsk. Maizena
4 dl mælk
1dl fløde

Remonce:
100 g sukker
100 g marcipan
100 g smør

Derudover puttede jeg chokolade i nogle af bollerne og hindbærmarmelade i nogle andre, og jeg pyntede dem med henholdsvis chokolade og glasur.

Dej:
Smelt smør, og hæld mælken i, når smørret er smeltet. Tjek, at det ikke er varmere end kropstemperatur. Smuldr gæren, og hæld mælkeblandingen henover. Rør rundt, til gæren er opløst. Tilsæt vaniljesukker og æg. Tilsæt mel og salt, og rør godt rundt - jeg brugte røremaskine, som fik lov til at ælte dejen, til den havde samlet sig. Dæk dejen med et viskestykke og lad den hæve i en time.

Creme:
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Pisk æg, sukker, maizena og vanilje godt sammen. Varm mælk og fløde til lige under kogepunktet, og bland den med æggeblandingen. Hæld blandingen af æg og mælk tilbage i gryden og opvarm mens du pisker, til cremen bliver tyk.

Remonce:
Rør sukker og marcipan sammen. Tilsæt så smør lidt efter lidt, til det er rørt helt ud i massen. Pas på du ikke rører for længe, da den så vil blive for flydende, når den bages.

Ælt dejen hurtigt igennem og del en i to stykker. Rul hvert stykke ud til en ca. ½ cm tyk plade og skær den i cirka 8 stykker. På hvert stykke lægges en spsk. creme, en spsk. remonce og andet fyld såsom marmelade eller chokolade, hvis man ønsker det - jeg kan faktisk bedst lide dem bare med creme og remonce. Fold hjørnerne af dejen ind over fyldet og luk dem så det ikke løber ud.

Vend bollerne så samlingen vender ned, og lad dem hæve til dobbelt størrelse på en smurt bageplade. Pensl dem med vand og bag dem ved 200 grader i cirka 15 minutter, til de er gyldne.

onsdag den 31. december 2014

Årets nytårsmenu

Vi holder en absolut afslappet nytår i år, hvor vi bare er os tre her hjemme. Det er nemmest med lillepigen, jeg er gravid og træt, og manden har arbejdet så meget op til jul nytår, at han allerhelst ville sove klokken 21. Så det bliver hjemmehygge cirka 10 meter fra sengen, hvis nu den kalder ;)

Men god mad skal vi ikke snydes for, så her kommer vores nytårsmenu - der er en del ting, som jeg ikke har prøvet at lave - eller spise før, så det bliver spændende.

Forret
Kammuslinger med kold avocado-ærtecreme

Mellemret
Kransekage og champagne

Hovedret
Chateaubriand med hjemmelavede pommes frites og hjemmelavet bearnaise

Dessert
Nøddekurve med regnbuemousse og friske bær
(Hvid chokolademousse, chokolademousse og jordbær/lime mousse)

Nytår
Kransekage konfekt og kransekagekager dyppet i nougat

Og hvad er så nyt, tænker I måske. Altså, vi har aldrig spist kammuslinger - og jeg har selvfølgelig aldrig lavet dem så. Jeg har desuden aldrig lavet hjemmelavet bearnaise, så det er jeg spændt på, og hjemmelavede fritter i olie er også nyt i mit køkken. Nøddekurve er også nyt, men jeg har lavet nøddebunde før, så det er jeg ikke på samme måde spændt på.

Kransekagen fra sidste år til nytår

I kan også lige få børne-nytårsmenuen, som ikke er særlig speciel eller noget - men med en lille pige, der helst af alt ville have boller med smør eller pærer, så er det vist også lidt underordnet.

Aftensmad 
(kl. 17 sammen med vores forret)
Fiskepinde med kold avocado-ærtecreme, agurkestave og ristet rugbrød

Dessert 
(til dronningens nytårstale)
Frugt og kiks

Og så er det sengetid for små, søde piger, som vågner klokken 7 om morgenen - godt nytår lille skat!

mandag den 22. december 2014

Hjemmelavet marcipan

Som de fleste nok ved, så er jeg vild med marcipan. Så jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg ikke har kastet mig ud i at lave det selv før. Jeg har nok ikke tænkt over, hvor nemt det egentlig er. Den er lidt grovere, end den man køber, men hold op hvor smager det godt. Opskriften er fra Mette Blomsterbergs julebagebog.

Nemt og lækkert

Hjemmelavet marcipan
250 gram mandler
60 gram flormelis
70 gram glucosesirup
30 gram vand

Kom mandlerne i en gryde, hæld vand i, så det dækker mandlerne, og bring det i kog. Lad det koge i et halvt minuts tid, indtil skallerne har løsnet sig. Hæld vandet fra, og hæld koldt vand over mandlerne. Smut mandlerne, og kom dem op i en stavblender med minihakker eller en foodprocessor - jeg brugte stavblenderen. Hak mandlerne fint. Kom flormelis, glucosesirup og vand i en gryde, og giv det er hurtigt opkog. Hæld massen ned til mandlerne, og blend til en homogen masse. Stop med at blende, når massen hænger sammen. Ælt massen sammen, og pak den så ind i film og kom på køl. Den kan holde sig i omkring 3 uger på køl.