fredag den 20. november 2015

Kaffesirup

For en kaffeelsker er kaffesirup et hit! Det kan både bruges i kaffen, i iskaffen, på pandekager, til smørcreme eller som sauce ovenpå en god brownie for lige at give den et twist.


Kaffesirup
3 dl stærk kaffe
300 gram rørsukker

Hæld kaffe og sukker i en gryde, og bring det i kog. Lad det koge i cirka 15 minutter, til det er tyknet lidt. Tag det af blusset, og hæld det på glas. Lad siruppen køle af, inden det bruges.

onsdag den 18. november 2015

Bananboller

Jeg plejer at lave bananpandekager eller milkshake, når vi har nogle overmodne bananer liggende, men i dag havde vi simpelthen så mange, at jeg måtte være kreativ. Det blev til nogle rigtig gode snack-boller, som jeg ikke er i tvivl om, at lillepigen vil elske at have med i madpakken.

Lækre, svampede og søde bananboller
Bananboller
3 modne bananer
25 gram gær
1 dl vand
50 gram smør
1 dl mælk
2 dl groft mandelmel (fint blendede mandler, som ikke er blendet helt til mel)
3 dl havregryn
7-8 dl hvedemel
Evt. kokosmel, rosiner, chokoladestykker eller andet fyld - det kan varieres i en uendelighed

Mos bananerne. Rør gæren ud i vandet. Smelt smør i en gryde, og tilsæt mælk og banan, når det er smeltet. Rør godt rundt, og lad gryden stå på blusset, indtil blandingen er lunken. Hæld det op i gærblandingen, og tilsæt æg, mandelmel, havregryn og eventuelt kokos eller andet fyld efter smag. Rør godt rundt, og tilsæt hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen godt igennem på røre maskine, og lad den hæve i en time et lunt sted. Ælt dejen godt igennem igen, og form bollerne - jeg fik 24 små boller af denne portion. Sæt dem på en bageplade, og lad dem hæve et lunt sted under et viskestykke i 45 minutter - en time. Bag ved 200 grader varmluft i 10 minutter, til de er gyldne.

fredag den 13. november 2015

Brownie med kaffe-kokos topping

Kan I huske den der chokoladekage med drømmekage-topping, som man tit fik i klassens time som barn? Toppingen var efter min mening absolut den bedste, hvorimod selve chokoladekagen nedenunder var kedelig og lidt ligegyldig. Her har jeg derfor kombineret toppingen fra den gamle klassiker, som ingen rigtig kender navnet på?, og så en ordentlig chokoladekage/brownie. Prøv den, hvis jeres minder om den kage er de samme som mine.
En endnu bedre version af chokolade drømmekagen

Brownie-bund
4 æg
75 gram brun farin
175 gram sukker
1 dl kogende vand
300 gram mørk chokolade af god kvalitet
200 gram smør

Glasur
150 gram smør
1,5 dl stærk kaffe
200 gram flormelis
4 spsk. kakao 
300 gram kokosmel
1 spsk. vanillesukker


Pisk æggene med 75 gram sukker, til sukkeret er rørt helt ud. Kog vandet og resten af sukkeret til en tyk sukkerlage, den skal være meget tyk. Hak chokoladen, og kom chokolade og smør i sukkerlagen. Rør, til det opløst, og tag det af varmen. Pisk chokolademassen i æggemassen. Fordel dejen i en springform med bagepapir i bunden. Bag chokoladekagen i cirka 50 minutter ved 160 grader. Når der er fem minutter tilbage af bagetiden, påbegyndes glasuren. Smelt ingredienserne sammen i en gryde. Tag kagen ud af ovnen efter 50 minutter, og hæld glasuren henover. Bag videre i ovnen i 5-7 minutter, til glasuren har sat sig. Tag kagen ud, og lad den køle af.

onsdag den 4. november 2015

Kardemommesnurrer

Der er mange fede ting ved at have en mødregruppe, en af dem er, at man får nye idéer til bagværk. En af de skønne mødre i min nye mødregruppe er lige så vild med kardemomme, som jeg er. Jeg var derfor i himlen, da hun i denne uge havde bagt kardemommesnurrer, så den opskrift måtte jeg naturligvis hjem og gøre efter. Den oprindelige opskrift er denne, jeg har skåret i smør og sukker i dejen, og lavet et par andre små justeringer, og så havde jeg ikke nogle hele kardemommeskaller, så det blev til stødt kardemomme. Hvis du elsker kardemomme, så er disse snurrer et must at bage.

En lun kardemommesnurre er et must at bage

Kardemommesnurrer
50 gram gær
3 dl mælk
1 spsk. rørsukker
½ tsk. salt
1 spsk. stødt kardemomme
1 æg
cirka 650 g mel
75 gram blødt smør

Remonce:
200 gram blødt smør
150 gram rørsukker
50 gram brun farin
3 spsk. stødt kardemomme

1 æg til pensling, og lidt ekstra kardemomme til at drysse med efter penslingen

Smuldr gæren i skålen til røremaskinen. Lun mælken, og hæld den hen over gæren, rør rundt, indtil gæren er opløst. Tilsæt sukker, salt og kardemomme, og rør godt rundt. Tilsæt æg, rør igen, og derefter melet lidt ad gangen. Kom til sidst smør i dejen lidt efter lidt, mens der røres rundt. Ælt dejen godt, til den er glat og smidig. Sæt dejen til hævning i en times tid, til den er blevet dobbelt størrelse. Imens dejen hæver, laves remoncen. Her blandes alle ingredienserne sammen.

Ælt dejen godt igennem, og rul den ud i en rektangel på cirka 60x 40 cm og ½ cm tykkelse. Fordel remoncen på dejen, og fold den sammen på den lange led. Skær den ud i strimler på cirka 2 cm i bredden. Vrid hver strimmel til en spiral, og slå en knude på dejen. Sæt dem på bageplader med god plads imellem dem (8 på hver plade). Lad dem hæve et lunt sted i cirka en time, til de er blevet dobbelt størrelse. Pensl snurrerne med sammenpisket æg, og drys med kardemomme. Bag ved 200 grader varmluft i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af, inden de spises.
Tip: Der ryger en del remonce ud af snurrerne, lad være med at smide det ud, men lad det i stedet køle helt af, og knæk det i små chips af karamel med kardemommesmag, de smager skønt til en kop kaffe.

fredag den 23. oktober 2015

Havregryns cookies

I morgen drager vi til Berlin. Det er vores første kør-selv-ferie, så det bliver spændende. Men én ting er sikkert, vi går ikke ned på snacks. Jeg har bagt disse cookies til turen, men vi har allerede gjort godt et indhug i dem, så gode er de.

Havregryns cookies

Havregryns cookies med hasselnødder

Havregryns cookies med hasselnødder og chokolade

Havregryns cookies (32 stk)
125 gram smør
100 gram brun farin
100 gram rørsukker
2 æg str. S/M
200 gram havregryn
4 spsk. mel
1,5 tsk. bagepulver
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. salt

Smelt smør ved svag varme, tag gryden af varmen, og bland brun farin, rørsukker, vaniljesukker og æg i gryden. Rør godt rundt, og tilsæt havregryn. Bland mel, bagepulver og salt sammen, og rør det i gryden. sæt dejen på bageplader med en teske (8 på hver, de flyder meget ud). Bag ved 180 grader i cirka 8 minutter, til de er gyldne. Lad småkagerne køle af på pladen.

Jeg bagte halvdelen som almindelige havregryns cookies, og til den anden halvdel af dejen tilsatte jeg100 gram hasselnødder, og 40 gram god, lys chokolade til den sidste fjerdedel - så der blev tre slags cookies af portionen.

lørdag den 17. oktober 2015

Æblemuffins

Efteråret er gråt, koldt og ofte vådt, men der er nu også en vis hygge forbundet med årstiden - i hvert fald når man befinder sig indendøre. Og noget af det bedste ved efteråret er efter min mening de danske æbler, som kan bruges til SÅ mange lækre typer bagværk. Til disse muffins, som også kan laves som en æblekage, må der gerne bruges syrlige æbler eller madæbler, da kagedejen er meget sød.

Syrlige æbler, sød marcipan og knasende mandler - det er efterår!

Æblemuffins
5-6 syrlige æbler (afhængig af størrelsen)
evt. 75 gram groft hakkede mandler
200 gram marcipan
120 gram sukker
3 æggehvider
150 gram makroner
2 spsk. hvedemel
2 tsk. bagepulver

Riv marcipan, og kom det op i en skål sammen med sukker og æggehvider. Pisk til der ikke er nogle klumper i massen. Knus makronerne, og kom dem i marcipanmassen. Pisk igen, til det hele er rørt godt sammen. Til slut tilsættes hvedemel og bagepulver, og der piskes igen. Skræl æblerne, og hak dem i små tern. Vend æbler, evt. mandler og dej sammen. Fordel dejen i 10 muffinsforme, og bag i 15-20 minutter ved 180 grader, til de er gyldne på toppen. Lad dem køle af, til de er lune, og spis dem med creme fraiche til. Hvis man laver det som en kage, smøres formen godt, og bagetiden er en smule længere.

fredag den 16. oktober 2015

Chocolate chip cookies uden mel og smør

Okay indrømmet. Det er selvfølgelig stadig ikke en sund cookie, der er stadig sukker og chokolade i den, men den er sundere end en almindelig cookie, og den smager lækkert. Så her er en god snack/kage, som man kan spise med lidt bedre samvittighed.

Cookies med smag af mandel og chokolade

Chocolate chip cookies uden mel og smør
1 æg
1 dl rørsukker
1 spsk. vaniljesukker
100 gram mandler malet til mandelmel
0,5 tsk. bagepulver
En knivspids salt
70 gram god, mørk chokolade

Hak mandlerne til fint mandelmel i en blender, og bland det i en skål med bagepulver og salt. Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en luftig masse i en anden skål. Når massen er luftig, kommes mandelblandingen i. Hak chokoladen, og bland den i dejen. Sæt dejen på en bageplade i passende klatter, og tryk den flade. Bag dem ved 180 grader i 10-15 minutter, indtil de er gyldne.

søndag den 11. oktober 2015

Roulade med hvid chokolademousse og hindbær

Vi har haft friske hindbær i haven i snart fem måneder nu, det er helt vildt, og nu er vores store pige efterhånden ved at være mættet af hindbær (læs: i tre måneder har hun spist rub og stub fra buskene), så nu kan jeg bruge dem til bagværk. Grundopskriften til denne fantastiske roulade er den samme som denne hindbærroulade, jeg tidligere har lavet, men fyldet er anderledes, og det giver ikke alene en lækker smag, men også et rigtig flot snit, som vil imponere på et kagebord.

En virkelig smuk og velsmagende kage

Mandelbunde, hvid chokolademousse og friske hindbær

Den er godkendt af mødregruppen, manden og mine forældre
Roulade med hvid chokolademousse og hindbær
2 vanillestænger
1 dl sukker
5 æggehvider
5 æggeblommer
1 tsk bagepulver
50 gram mandelmel
50 gram hvedemel

Fyld:
Hjemmelavet brombærbarmelade (kan erstattes med købt hindbær- eller brombærmarmelade)
4 dl fløde
150 gram hvid chokolade
1 vaniljestang
2 blade husblas
250 gram friske hindbær

Nogle timer inden bunden laves, gøres klar til den hvide chokolademousse. Hak chokoladen fint, og kom den op i en skål. Kog en dl af fløden op, og hæld den over chokoladen. Rør forsigtigt rundt, til alt chokoladen er smeltet. Tilsæt resten af fløden bortset fra cirka en spsk., som skal bruges til husblassen, og rør blandingen sammen. Dæk det til med husholdningsfilm, som kommer helt ned på chokolademassen, der skal altså ikke være luft over massen.

Fordel hvider og blommer i hver sin skål. Flæk vanillestængerne og skrab kornene ud med en lille kniv. Kom kornene op i æggeblommerne sammen med sukkeret og pisk til en tyk æggesnaps. Bland mel, mandelmel og bagepulver, og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen. Tænd ovnen på 180 grader. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen af æggeblommer. Massen skal være ensartet og luftig. Tag en bageplade og kom bagepapir på, drys med lidt mel og fordel så dejen ud over pladen. Den skal gå næsten ud til kanterne og være omtrent 35x45 cm, vær opmærksom på, at den ikke bliver for tynd ude i kanterne - firkanten skal være meget ensartet. Bag bunden i godt 8 minutter ved 180 grader, indtil den er let gylden. Det er vigtigt, at den ikke får for meget, da den så er sværere at rulle sammen.

Læg husblas i vand, imens bundene bages.

Lad bunden køle af et par minutter på bagepladen, og tag så et stykke bagepapir på størrelse eller lidt større end bunden. Bagepapiret drysses med lidt sukker, og den let afkølede bund vendes ud på bagepapiret. Løsne bunden fra det bagepapir, den er bagt på, men vær forsigtig. Smør bunden med brombærmarmeladen i et tyndt men jævnt lag.

Smelt husblas i en gryde ved lav varme sammen med en spsk. fløde. Pisk den hvide chokolademousse sammen med kornene fra vaniljestængerne til creme, og hæld husblassen i i en tynd stråle, mens der piskes - pas på ikke at piske for meget, da skummet så vil blive grynet. Sørg for, at husblassen er rørt ud i hele cremen. Kom cremen på bunden, men undlad at smøre den ud til de sidste 10 cm længst væk fra en, da fyldet vil blive skubbet, når man ruller rouladen sammen. Fordel hindbærrene ovenpå den hvide chokoladecreme, og tryk dem lidt ned i cremen.

Rul forsigtigt det hele sammen til en roulade på langs - brug gerne bagepapiret til at holde og trykke den med, så den bliver presset godt sammen - men selvfølgelig ikke så meget, at fyldet ryger ud. Rul rouladen ind i bagepapiret med samlingen nedad og lad stå i køleskabet, så den er helt afkølet, inden der skæres af den.

lørdag den 10. oktober 2015

Kakaoroulade med daim og karamel

Fredag var der bedsteforældredag i vuggestuen, og her havde jeg skrevet os på til at medbringe "en bradepandekage", men jeg har det (og har altid haft det) lidt stramt med bradepandekager. For at sige det lige ud, så synes jeg, at bradepandekager er kedelige. Så jeg var gået i tænkeboks, for det skulle selvfølgelig også være en kage, der var til at spise uden diverse remedier. Mit valg faldt på et par roulader, en kage der er nemmere at lave, end man lige går og tror.

Ikke verdens bedste billede, men den smager VIRKELIG godt

Kakaoroulade med daim
1 dl sukker
5 æggehvider
5 æggeblommer
1 tsk bagepulver
50 gram mandelmel
50 gram hvedemel
4 spsk. kakaopulver

Fyld
3 Double Daim
4 dl piskefløde
1 vaniljestang
2 blade husblas
1 vaniljestang

Karamelsauce til at smøre bundene med, her brugte jeg samme opskrift som til karamelfyldet fra min brownie med karamel - resten brugte jeg til en gang iskaffeessens. Man kan også smøre bundene med nutella, hvis man ikke lige vil lave karamel, men det giver virkelig en god smag til rouladen. Hvis I vil smøre med karamelsauce, så laves denne først, så den kan køle af, mens resten laves.

Fordel hvider og blommer i hver sin skål. Flæk vanillestængerne og skrab kornene ud med en lille kniv. Kom kornene op i æggeblommerne sammen med sukkeret og pisk til en tyk æggesnaps. Bland mel, mandelmel, kakao og bagepulver, og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen. Tænd ovnen på 180 grader. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen af æggeblommer. Massen skal være ensartet og luftig. Tag en bageplade og kom bagepapir på, drys med lidt mel og fordel så dejen ud over pladen. Den skal gå næsten ud til kanterne og være omtrent 35x45 cm, vær opmærksom på, at den ikke bliver for tynd ude i kanterne - firkanten skal være meget ensartet. Bag bunden i godt 8 minutter ved 180 grader. Det er vigtigt, at den ikke får for meget, da den så er sværere at rulle sammen.

Hak daim, og sæt husblas i blød i vand, imens bunden er i ovnen. Hæld fløde og kornene fra vaniljestangen i en skål, så det lige er til at piske. Hæld en smule af fløden op i den gryde, som husblassen skal smeltes i.

Lad bunden køle af et par minutter på bagepladen, og tag så et stykke bagepapir på størrelse eller lidt større end bunden. Bagepapiret drysses med lidt sukker, og den let afkølede bund vendes ud på bagepapiret. Løsne bunden fra det bagepapir, den er bagt på, men vær forsigtig. Lad bunden køle lidt mere, og smør den så med karamelsauce. Vrid husblas, og kom det op i gryden med lidt af fløden. Smelt husblassen ved lav varme, og tag gryden af blusset, når husblassen er smeltet sammen med fløden. Pisk blandingen med fløde og vaniljekorn til blødt skum. Pisk videre, mens husblassen kommes i i en tynd stråle, den færdige skum skam være stiv, men pas på ikke at piske for meget, da fløden så i stedet bliver grynet og ikke kan redes. Vend Daim stykkerne i, og fordel fyldet på den karamelsmurte bund, hold fyldet fri fra de sidste 5-10 cm af dejen længst væk fra dig selv, da det bliver skubbet den vej, når rouladen rulles.

Rul forsigtigt det hele sammen til en roulade på langs - brug bagepapiret til at holde og trykke den med, så den bliver presset godt sammen - men selvfølgelig ikke så meget, at fyldet ryger ud. Rul rouladen ind i bagepapiret med samlingen nedad, og lad den stå i køleskabet, så den er helt afkølet, inden der skæres af den.

mandag den 5. oktober 2015

Cookie dough ice cream sandwich

I weekenden forkælede jeg manden med hele to desserter, den ene af dem var denne is sandwich - og den blev i den grad godkendt.

Småkagedej og is i en skøn symfoni

Cookie dough ice cream sandwich med vaniljeis

Cookie dough ice cream sandwich
1 portion tripple chocolate småkagedej
5 æggeblommer
4 spsk rørsukker
4 dl piskefløde
2 vaniljestænger

Rør først småkagedejen sammen, pisk den godt, så der ikke er nogle sukkerkorn, der knaser. Rul den ud mellem to stykker bagepapir i en dobbelt størrelse af den form, du vil bruge - jeg brugte en firkantet springform. Læg den ene halvdel af småkagedejen i bunden af din springform på bagepapiret, og læg den anden halvdel i køleskabet, mens isen laves. Pisk æggeblommer, sukker og kornene fra de to vaniljestænger, indtil sukkeret ikke længere knaser. Pisk fløden meget stiv, og vend æggemassen forsigtigt i fløden. Hæld cremen over småkagebunden i springformen. Tag den anden småkagebund ud af køleskabet, og tag den af bagepapiret. Læg den forsigtigt ovenpå cremen, og sæt kagen i fryseren. Tag ud efter 4-6 timer (alt afhængig af, hvor god din fryser er), og skær dem ud i is sandwich.