lørdag den 10. oktober 2015

Kakaoroulade med daim og karamel

Fredag var der bedsteforældredag i vuggestuen, og her havde jeg skrevet os på til at medbringe "en bradepandekage", men jeg har det (og har altid haft det) lidt stramt med bradepandekager. For at sige det lige ud, så synes jeg, at bradepandekager er kedelige. Så jeg var gået i tænkeboks, for det skulle selvfølgelig også være en kage, der var til at spise uden diverse remedier. Mit valg faldt på et par roulader, en kage der er nemmere at lave, end man lige går og tror.

Ikke verdens bedste billede, men den smager VIRKELIG godt

Kakaoroulade med daim
1 dl sukker
5 æggehvider
5 æggeblommer
1 tsk bagepulver
50 gram mandelmel
50 gram hvedemel
4 spsk. kakaopulver

Fyld
3 Double Daim
4 dl piskefløde
1 vaniljestang
2 blade husblas
1 vaniljestang

Karamelsauce til at smøre bundene med, her brugte jeg samme opskrift som til karamelfyldet fra min brownie med karamel - resten brugte jeg til en gang iskaffeessens. Man kan også smøre bundene med nutella, hvis man ikke lige vil lave karamel, men det giver virkelig en god smag til rouladen. Hvis I vil smøre med karamelsauce, så laves denne først, så den kan køle af, mens resten laves.

Fordel hvider og blommer i hver sin skål. Flæk vanillestængerne og skrab kornene ud med en lille kniv. Kom kornene op i æggeblommerne sammen med sukkeret og pisk til en tyk æggesnaps. Bland mel, mandelmel, kakao og bagepulver, og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen. Tænd ovnen på 180 grader. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen af æggeblommer. Massen skal være ensartet og luftig. Tag en bageplade og kom bagepapir på, drys med lidt mel og fordel så dejen ud over pladen. Den skal gå næsten ud til kanterne og være omtrent 35x45 cm, vær opmærksom på, at den ikke bliver for tynd ude i kanterne - firkanten skal være meget ensartet. Bag bunden i godt 8 minutter ved 180 grader. Det er vigtigt, at den ikke får for meget, da den så er sværere at rulle sammen.

Hak daim, og sæt husblas i blød i vand, imens bunden er i ovnen. Hæld fløde og kornene fra vaniljestangen i en skål, så det lige er til at piske. Hæld en smule af fløden op i den gryde, som husblassen skal smeltes i.

Lad bunden køle af et par minutter på bagepladen, og tag så et stykke bagepapir på størrelse eller lidt større end bunden. Bagepapiret drysses med lidt sukker, og den let afkølede bund vendes ud på bagepapiret. Løsne bunden fra det bagepapir, den er bagt på, men vær forsigtig. Lad bunden køle lidt mere, og smør den så med karamelsauce. Vrid husblas, og kom det op i gryden med lidt af fløden. Smelt husblassen ved lav varme, og tag gryden af blusset, når husblassen er smeltet sammen med fløden. Pisk blandingen med fløde og vaniljekorn til blødt skum. Pisk videre, mens husblassen kommes i i en tynd stråle, den færdige skum skam være stiv, men pas på ikke at piske for meget, da fløden så i stedet bliver grynet og ikke kan redes. Vend Daim stykkerne i, og fordel fyldet på den karamelsmurte bund, hold fyldet fri fra de sidste 5-10 cm af dejen længst væk fra dig selv, da det bliver skubbet den vej, når rouladen rulles.

Rul forsigtigt det hele sammen til en roulade på langs - brug bagepapiret til at holde og trykke den med, så den bliver presset godt sammen - men selvfølgelig ikke så meget, at fyldet ryger ud. Rul rouladen ind i bagepapiret med samlingen nedad, og lad den stå i køleskabet, så den er helt afkølet, inden der skæres af den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar