søndag den 29. november 2015

Brunkager


Årets brunkager blev lavet efter Mette Blomsterbergs opskrift, hvor jeg selvfølgelig har ændret en smule. Jeg er ikke stor fan af syltede appelsiner, som hun ellers bruger. Derudover har jeg skruet op for indholdet af nødder og lidt ned for mel, og jeg kan varmt anbefale denne version, men den er lidt svær at lave til formede kager. Når det er sagt, så er de virkelig gode.

Tynde, sprøde og fyldt med nødder - lige som jeg foretrækker
Brunkager
250 gram smør
125 gram lys sirup
250 gram brun farin
2 tsk. potaske
1 spsk. koldt vand
3 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nelliker
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
Fintrevet skal fra en (økologisk) klementin
100 gram usaltede pistaciekerner
150 gram mandelflager
450 gram hvedemel

Varm smør, sirup og brun farin i en gryde ved medium varme, til smøret er smeltet. Det skal ikke koge, så temperaturen skal ligge omkring de 70 grader.  Riv skallen fra en klementin i blandingen, og rør godt rundt. Hæld sirupsblandingen i en røreskål, og lad det køle lidt af, mens de øvrige ingredienser forberedes. Bland potaske i vand, til det er opløst, og hæld blandingen på i sirupsmassen. Hak pistaciekernerne og mandelflagerne (det er ikke nødvendigt, men det gør det nemmere at rulle dejen ud og lave sjove forme), og bland dem sammen med de øvrige tørre ingredienser og krydderierne. Bland de tørre ting op i sirupsmassen, og lad røremaskinen køre på lav hastighed, til det er blandet godt sammen. Beklæd en beholder med bagepapir, og lad dejen køle af ved stuetemperatur - den kan med fordel stå til dagen efter.

Når kagerne skal laves, kan man enten rulle den ud og stikke kager med forme, eller man kan bare skære skiver af dejen. I begge tilfælde skal kagerne kun være et par millimeter tykke. Bages i cirka 10 minutter ved 180 grader.Vær opmærksom på bagningen, hvis de bages for lidt, bliver de ikke sprøde, hvis de bages for meget - ja, så bliver de brændte. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar