mandag den 22. juli 2013

Italiensk fjols - Rabarberfool med et twist

Min veninde Kathrine er skøn, det er der ingen tvivl om, men at hun en dag skulle gå hen og blive en inspiration for mig i køkkenet, det havde nok hverken hun eller jeg forudset, det er ikke desto mindre, hvad der er sket forud for denne dessert. For at forklare må jeg hellere starte med at fortælle, at Kathrine har en brist, hun kan ikke lide kaffe eller nogen ting med kaffe overhovedet - jeg har dog valgt at se igennem fingrene med det og snakker stadig med hende ;-)

Nå, men da Kathrine var på barselsbesøg forleden, kom vi til at snakke om desserter, og hun fortalte, at hun egentlig kun spiser tiramisu for cremens skyld, for den er hun helt vild med, men ellers siger kaffedesserten hende ingenting. Det fik mine tanker til at flyve, og jeg gik straks i gang med at sammensætte en dessert med cremen, som hun ville kunne lide. Så derfor er denne her opskrift til dig Kathrine.

Inspirationen er udover fra den italienske tiramisu hentet fra rabarberfool, fra min have og fra den klassiske, danske trifli, som min farmor ofte lavede med pære eller svesker.

Pyntet med friske solbær og jordbær
Lækker mascarponecreme med friske bær og rabarberkompot

Rabarberfool med et twist
2 økologiske æg (hvider og blommer skal deles)
250 gram marscapone
0,5 dl rørsukker
2 vanillestænger af god kvalitet
4 dl rabarber i tern
Et par håndfulde solbær
Et par håndfulde jordbær
2 spsk vanillesukker
Makroner efter smag
Friske solbær og jordbær (endnu et par håndfulde

Skyl rabarber, jordbær og solbær og kom dem i en dyb tallerken eller en skål. Lav kompot af det i mikroovnen, tilsæt ikke noget vand, lad bare safterne fra rabarber og bær indkoge i hinanden, på den måde får man mest smag i sin fool. Lad kompotten køle helt af.

Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål. Flæk vanillestængerne, og skrab kornene ud, kom vanillekornene op i blommerne sammen med rørsukkeret. Gem de udskrabede vanillestænger i en plastikpose til en anden god gang*. Pisk blommerne med sukker og vanille til en luftig æggesnaps, det skal piskes indtil sukkeret ikke længere knaser. Når æggesnapsen er færdig, stilles den til side, og mascarponen kommes op i en skål og piskes let. Hæld æggesnapsen op i mascarponen, og pisk de to ting sammen. Skyl piskeriset grundigt, og pisk hviderne stive. Vend hviderne i æggemassen.

Hak de friske jordbær i passende størrelse, og vend dem i cremen sammen med de hele, friske solbær og de knuste markroner. Tilsidst vendes kompotten i cremen, men undlad at røre kompotten helt ud i cremen - desserten skal nuancere mellem hvid creme og lyserød kompot-creme. Stil den i køleskabet, eller server den straks.

* Vanillestænger indeholder stadig en masse lækker smag, og de kan lægges ved, hvis man skal koge creme, budding, grød eller andre desserter. En anden rigtig god anvendelsesmulighed er, at smide en stang eller to ned i sin kaffekande - det giver en lække, rund vanillesmag til kaffen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar