De to succesfulde opskrifter blev til en omgang boller og en lækker musli fyldt med nødder. Bollerne er inspireret af min mor, som i en af vores laaaaange telefonsnakke om alting og ingenting (det er bare det bedste :)) fortalte om, hvordan man i gamle dage genbrugte rugbrød ved at bløde det op og så lave bagværk af det. Det måtte jeg prøve, og jeg kan varmt anbefale jer at gøre det samme.
![]() |
Lækre boller med valnødder og rugbrødsrester |
![]() |
Godt blendet rugbrød |
![]() |
Bollen er grov og får en rigtig god krumme |
Boller med rugbrødsrester (rugbrødsboller)
3 dl blendet rugbrød
200 gram valnødder
Vand til at dække valnødderne
3 dl mælk
50 gram gær
1 spsk sukker
1/2 spsk salt
50 gram smør
2 æg
2 dl rugmel
Hvedemel for resten
Hak valnnødderne og læg dem i blød i vand, så det dækker 1-2 cm over valnødderne. Valnødderne skal helst stå og trække i vandet natten over, så de ikke trækker væske fra dejen. Når valnødderne har trukket, så tager man 2 dl af vandet og hælder over det blendede rugbrød sammen med 1,5 dl mælk. Lad rugbrødet stå i blød i mindst en time.
Når rugbrødet er blødt op, så kan man gå i gang med selve dejen. Smuldr gæret, og rør det ud med resten af valnøddevandet, som er lunet lidt først. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt resten af mælken, så det er lillefingervarm. Kom smørblandingen op i den udblødte gær, og tilsæt salt, sukker og æg. Kom rugbrødsblandingen, valnødderne og rugmelet op i dejen, og rør godt rundt. Tilsæt hvedemel for resten - husk at en bolledej skal æltes godt igennem. Stil dejen til side et lunt sted, og lad den hæve i en times tid, indtil den er cirka dobbelt størrelse.
Ælt dejen igennem og form bollerne, lad de formede boller efterhæve i en halv til en hel time - alt afhængig af, hvor lun temperaturen i rummet er. Smør bollerne med sammenpisket æg, mælk eller kaffe. Bag bollerne, til de er gyldne (ca. 15-20 minutter afhængig af størrelsen på bollerne) ved 180 grader.
Arj sikke dog en fantastisk god ide! Og de ser virkelig også lækre ud :)
SvarSletJeg plejer at lave croutoner ud af mine rugbrødsrester, det er også et hit i en salat eller i en suppe :D
- Maj :D
Croutoner er også et hit.. Bollerne er virkelig gode - og müsli med rugbrødsrester er også fantastisk :)
SvarSlet