lørdag den 6. april 2013

Krydderboller

Weekend betyder som regel en hyggelig morgenmad med boller, æg og god tid til at nyde det gode selskab. Jeg sætter rigtig meget pris på weekendmorgenerne, når min mand ikke arbejder, det betyder dog, at jeg altid er nødt til at have boller i fryseren. Jeg skal have bagt en del i den næste måneds tid, så vi har til efter babyen er født. Denne weekend byder på krydderboller med havregryn i, det blev til nogle super lækre og luftige boller, som i her får opskriften på.

Krydderboller med havregryn og kardemomme

Det blev til 16 styks boller - de hæver en del, så giv god plads

Krydderboller med havregryn
1 dl vand
1dl letmælk
2 dl havregryn
2 tsk sukker
50 gram smør
2 dl letmælk
50 gram gær
2 æg
1 tsk salt
1-1,5 tsk kardemomme
Hvedemel (ca. 700 gram)
1 sammenpisket æg til pensling (kan erstattes af æggehvide, kaffe eller mælk)

Bland vand, 1 dl mælk, sukker og havregryn i en skål og stil det til side i mindst en time, så havregrynene når at suge væsken til sig - det får en grødlignende konsistens.

Efter en times tid eller mere smeltes smøret ved middel varme, når det er smeltet hældes resten af mælken i lidt efter lidt. Massen skal have lillefinger temperatur, og smøret må ikke klumpe ved chok fra mælken. Smuldr gær i en skål, og hæld mælkemassen over, udblød gæren i mælken sammen med salt og kardemomme. Hæld havregrynsblandingen op i gryden, varm indtil den også har lillefingertemperatur, og hæld den op i gærblandingen. Tilsæt æg, og rør godt rundt. Rør mel i lidt efter lidt - det er svært at angive melmængde, da jeg altid tager det på slump, indtil dejen er blød og lækker. Husk at en bolledej altid skal æltes godt - i mindst fem minutter, og den må ikke være helt mættet af mel, for så bliver bollerne lidt tørre.

Form dejen til en stor kugle, og læg den tilbage i skålen. Sæt den ved stuetemperatur i en times tid, eller indtil den har dobbelt størrelse.

Når dejen er hævet æltes den igennem igen, og bollerne formes. Jeg fik 16 gode store boller, som kunne være på to bageplader. Bollerne stilles til hævning et lunt sted med et viskestykke hen over i en halv time. Herefter bages de i ovnen ved 180 grader (varmluft) i 10-15 minutter afhængig af størrelsen. Tag bollerne ud og lad dem køle lidt af, inden den første smagsprøve tages.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar