fredag den 31. august 2012

Kartoffelsuppe med bacon knas

Vejret lugtede tidligere på ugen lidt af efterår, og det gav mig lyst til at eksperimentere med noget suppe. Jeg har tidligere kun lavet hyldeblomstsuppe, og ellers har suppe været noget, som vi spiste når vi var syge - men det ændrer sig nu. Valget faldt nemlig på kartoffelsuppe, og det var et hit.  Opskriften er god og mættende. For at have lidt crunch i stegte jeg bacontern og lavede nogle rugbrøds croutoner med hvidløgssalt.

Kartoffelsuppe med blomkål, porrer, bacontern og rugbrødscroutoner.

Så lækker suppe - den kan klart anbefales.

Kartoffelsuppe med porre og blomkål
800 gram kartofler
8 deciliter vand
2 dl fløde
1 spsk smør
1 stort løg
3 fed hvidløg
en porre
et halvt blomkålshoved
2 smagstern med høns
1 knsp chili
2 tsk salt
1/2 tsk peber
2 pakker bacon i tern

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre tern. Skræl løget og skær det i skiver, skær porren i skiver og hak hvidløgene i små tern. Tag en stor gryde og steg bacon i smøret til det er sprødt. Tag baconen op af gryden, men lad baconfedtet være i gryden, læg baconen på en tallerken med fedtsugende køkkenrulle på. Svits løg og hvidløg i baconfedtet i et par minutter til de er bløde. Kom kartofler og halvdelen af porrerne i gryden og svits i et par minutter. Herefter hældes vand, smagstern og krydderier i gryden, og den skal koge i 15 minutter eller indtil kartoflerne er møre.

Når kartoflerne er møre, tages gryden af blusset, og så er det bare om at gå amok med en stavblender i gryden. Hvis man ikke har en stavblender, så kan massen hældes op i en almindelig blender, men pas på - den er meget varm. Suppen blendes indtil den er glat og lækker, herefter stilles gryden tilbage på blusset, og fløden hældes i. Smag til med mere salt og peber, hvis det er nødvendigt. Kom eventuelt mere vand i, hvis konsistensen ønskes tyndere.

Skær blomkålen i mindre stykker, mens suppen simrer på blusset, og kom blomkål og resten af porrerne
i suppen. Lad den simre i yderligere 3-4 minutter alt afhængig af, hvor meget bid man ønsker i sine blomkålsstykker. Server suppen med baconternene drysset henover og rugbrødscroutoner til.

Rugbrødscroutoner med hvidløgssalt
5 skriver rugbrød
1 spsk hvidløgssalt

Sæt ovnen på 180 grader, skær rugbrødsskiverne ud i tern på ca. 2 gange 2 centimeter og sæt ternene på en bageplade og drys dem med 1/3 af hvidløgssaltet. Bag dem i 5 minutter, før de tages ud og vendes om. Drys dem nu på den anden side med 1/3 af hvidløgssaltet. Bag i yderligere 5 minutter - længere tid, hvis de skal være helt hårde. Tag rugbrødsternene ud og lad dem køle af. Når de er kolde, kommes de i en skål og den sidste 1/3 af hvidløgssaltet drysses på.

3 kommentarer:

 1. Nej nej nej... Det er da kun godt I er kommet på andre tanker. Suppe er bestemt ikke kun til sygdom. Suppe smager skønt! Lyder også som en super lækker opskrift du der fik bikset sammen ;)

  SvarSlet
 2. Uhmmenummenum... jeg elsker suppe, men spiser det også alt for sjældent! Og din kartoffelsuppe ser alt for lækker ud jo!

  Har også sådan en dårlig ide om at det kun hører sig til når vejret er dårligt, det er en dum uvane, men nu går vi snart ind i efterårsmånederne, så er der helt sikkert nogle suppeopskrifter der skal afprøves!

  - Maj :D

  SvarSlet
 3. Binaca: Ja, jeg ved det godt, det er simpelthen en tosset idé. Jeg tror også, at det her efterår skal være i suppens tegn. Og ja, den blev super god den her suppe :)

  Maj:Den var også SÅ lækker, den skal klart laves igen. Glæder mig goså til at læse dine suppe-eksperimenter :)

  SvarSlet