søndag den 18. december 2011

Årets konfekt: havregrynstern med nougat, toscasnitter, nøddekaramel og marcipanrulle

I sidste weekend bagte jeg julesmåkager, i denne weekend stod der konfekt på skemaet - og arbejde, men det er heldigvis hjemmefra, så konfekten kan passes ind imens. Vores julekonfekt er ikke helt den traditionelle slags, men alligevel med alle de rigtige jule-ingredienser. Personligt er jeg ikke så meget til nougat, men manden elsker det, så det skal der selvfølgelig være noget af. For et par år siden fandt jeg havdegrynstern med nougat på Birthes skønne blog, hvor jeg også har fundet grundopskriften til mine toscasnitter, havregrynsternene fik straks smilet frem hos manden, og de har været fast juleinventar lige siden. Her kommer lige et billede af årets konfekt, så det er nemmere at se, hvad jeg skriver om :)



Marcipanrulle øverst, havregrynstern med nougat til højre, toscasnitter i bunden og nøddekaramel øverst til venstre.
Som nævnt, så kan jeg ikke tage æren for at have opfundet den dybe tallerken med hverken havregrynsternene eller toscasnitterne, som begge er DYBT inspireret af newyorkerbyheart, jeg har dog ændret en smule, så jeg skriver opskrifterne som jeg lavede dem.

Marcipanrullen er noget, vi altid har lavet i min familie i stedet for den klassiske marcipan - måske fordi jeg aldrig rigtig har været til nougat. Min variation er med økologiske figner (det er vigtigt, at de er økologiske, for de er simpelthen meget bedre, end de vacumpakkede figner, man kan købe for en slig). Fignerne skæres i små stykker og lægges i god whiskey i et døgns tid i køleskabet - whiskeyen skal dække fignerne,- Efter fignerne har trukket et døgn, hakkes mandler groft og kommes ned - hæld evt lidt mere whiskey ved. Efter et døgns tid er blandingen klar til at være fyld til marcipanrullen.  Jeg lavede en stor rulle, så jeg brugte nok omkring 300 gram marcipan. Det rulles ud til en firkant, og fyldet kommes i, hvorefter rullen samles. enderne lukkes til - vær sikker på, at der ikke flyder væske ud. Når rullen er tæt og fin smeltes god mørk chokolade, som smøres på med en ske eller en kniv, kom rullen i køleskabet natten over.

Havregrynsterne med nougat4 dl havregryn
1 dl hakkede mandler
1 spsk. hvedemel
2 spsk. vaniliesukker
1½ tsk. bagepulver
½ dl sukker
2 spsk. lys sirup
100 gram smør
100 gram nougat

Bland alle de tørre ingredienser sammen, kom sirup ved og bland godt. Smelt smørret og rør det ud i blandingen. Når det er blandet godt sammen kommes den op i et firkantet fad ca. 20 x 30 cm. Havregrynsmassen trykkes godt ned og bages i ovnen i cirka 10 minutter ved 180 grader til det er gyldent brunt. skær nougat i tynde skiver og kom ovenpå havregrynsbunden lige så snart den kommer ud af ovnen. Kør en gaffel hen over og drys evt. med lidt hakkede mandler eller mandelflager som pynt. Køl ned og stil i køleskabet til dagen efter, hvor bunden kan skæres ud i små tern af ca. 2 x 2 cm.

Toscasnitter300 gram marcipan (jeg bruger ALTID Odense)
2,5 dl piskefløde
1 dl rørsukker
150 gram smør
1,5 dl sirup (jeg brugte halv ahornsirup og halv mørk sirup)
150 gram mandler
150 gram hasselnødder
Rul marcipanen ud på bagepapir i en firkant, som er lidt under en halv cm tyk. Kom smør, sukker, fløde og sirup i en gryde og bring det i kog ved middel varme. Imens hakkes nødderne, og der røres af og til i gryden. Når massen koger kommes nødderne i, og den bringes i kog igen under omrøring. Karamelmassen skal køge indtil den bliver sej - det tager i hvert fald et kvarters tid, når man laver den store portion som her, og det er vigtigt, at man rører rundt hele tiden. Når massen er blevet sej, hældes den over den udrullede marcipan, brug en smørrekniv til at få massen ud til kanterne. Stil marcipanen med nøddekaramellen i køleskabet indtil dagen efter, hvor den skæres ud i tern.
NB: Karamelopskriften kan halveres, men brug da kun 200 gram marcipan - jeg har lavet den ekstra stor, så jeg kyunne lave nødekaramel også.
Den overskydende nøddekaramel kom jeg i minimuffins-forme, og stillede i køleskabet - det var mildest talt et hit med de små hjemmelavede karamel bidder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar