søndag den 4. februar 2018

Fastelavnsboller

Det er cirka ti år siden, jeg bagte min første fastelavnsbolle, men det er første gang i år, at jeg har formået at bage fastelavnsboller, hvor fyldet blev inde i bollen.

Fastelavnsboller (40 små eller 30 store)
200 gram smør
3 dl mælk
50 gram gær
4 æg
3 spsk. sukker
1 spsk. kardemomme
2 spsk. vaniljesukker
1 tsk. salt
Ca. 1 kg mel

Creme
5 æg
50 gram rørsukker
50 gram vaniljesukker
1 vaniljestang
8 spsk. maizena
1 liter mælk

Smuldr gær. Smelt smør i en gryde, og hæld mælken over, lad gryden stå på blusset, til blandingen er lillefingervarm. Udblød gæren i blandingen. Tilsæt æg, sukker, kardemomme og vaniljesukker, og rør godt rundt. Kom salt i sammen med melet, som skal røres i lidt af gangen. Dejen skal være fugtig - mere fugtig end almindelig bolledej, så man kan få enderne på fastelavnsbollerne til at hænge sammen, så fyldet ikke ryger ud under bagningen. Stil dejen til hævning i 45 minutter, til den er dobbelt størrelse.

Imens dejen hæver, laves cremen. Pisk æg, sukker, vaniljesukker og kornene fra vaniljestængerne sammen med maizenaen i en stor skål, så der også er plads til mælken. Kom den tomme vaniljestang i en gryde sammen med mælken, og varm det  op til omkring 65 grader. Hæld den varme mælk i æggeblandingen, mens der piskes. Kom blandingen tilbage i gryden, og varm op under omrøring, indtil det tyknes, pisk til der ikke er klumper i. Tag cremen af blusset, hæld det op i en skål og lad det køle af.

Del dejen i to, og rul den ene halvdel ud til en firkant. skær små firkanter på ca. 7x7 cm alt afhængig af, hvor store fastelavnsboller, man vil have. Put creme på, og fold alle hjørnerne ind mod midten. Tryk dejen sammen hele vejen op mod midten, og fold hjørnerne ind igen. Tryk bollen i hånden, så den er ordentligt samlet i bunden, og sæt bollen på pladen ovenpå samlingen. Man kan eventuelt komme chokolade, marcipan eller syltetøj i sammen med cremen for variation. Her er den til venstre med brunsvigerfyld, creme og chokolade i midten og creme til højre.

Lad bollerne hæve lunt i en halv times tid, og bag dem i cirka ti minutter ved 170 grader i varmluft. Køl dem helt af, inden de pyntes med glasur eller andet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar