onsdag den 9. oktober 2013

Paradisæble gele

Her hjemme fortsætter efterårs- og æbletemaet lidt endnu. De små sure paradisæbler, som pryder mange danske haver, er ikke bare fine at se på, de er også utrolig delikate til for eksempel gele. Vi bruger geleen ovenpå brød i stedet for marmelade, og her er æblegele og især paradisæblegele altså favoritten.

Det blev til tre glas lækker paradisæble gele

De små fine paradisæbler giver en virkelig lækker gele

Den fine røde farve hører til sorten

Paradisæblegele (3 glas)
1,5 kg paradisæbler
5 dl vand
500 gram sukker
2 vanillestænger af god kvalitet
evt. lidt eddike
lidt atamon

Skyl paradisæblerne godt, og pil stilk og blomst af, kom dem op i gryden sammen med vandet, og lad dem koge i en halv time, til de er møre. Mos æblerne med en dejskraber, og kom den grødede masse igennem en si, så kerner og skræl sies fra. Hæld massen i en saftpose, og lad stå natten over. Om morgenen klemmes lidt på saftposen, så det sidste saft kommer med ud (der skal være ca. 6 dl saft - ellers skæres der i sukkeret, hvis der er mindre saft. Kog saft og sukker op, og lad det koge i 10-15 minutter. Test på en ske, om massen stivner, hvis ikke skal den koge lidt længere. Fjern skummet fra massen, og kom kornene fra vanillestængerne og vanillestængerne i, lad det koge i et par minutter, tag vanillestængerne op, og hæld geleen på glas, som er skyllet med atamon*, luk til med det samme, og lad dem køle af.

* Atamon er et konserveringsmiddel, og det gør, at geleen kan holde sig i lang tid (flere år). Det har ingen betydning for smagen.

1 kommentar:

  1. Det ser rigtig laekkert ud! Jeg bor i Australien og har lige faaet nogen glas med paradisaeblegele sendt herned fra min mor - ren luksus og kaerlighed!!

    SvarSlet