torsdag den 11. maj 2017

Hveder med marcipan

I en tid hvor hvidt brød og hvedemel vel nærmest er fyord på størrelse med - ja, det vil jeg skåne jer for, så er det egentlig overraskende, at fejring af store bededag ikke er blevet forbudt ved lov. Så ville jeg dog også være blevet kriminel, for jeg ELSKER varme hveder, og store bededag er min absolutte yndlings spisehøjtid. Da jeg var gravid første gang lavede jeg derfor en hvede-battle, og året efter udviklede jeg min egen version af vinder-opskriften, som jeg lige siden har pralet af. 

Det var da også den version, jeg havde lavet dej til i dag, men så lavede søde Bianca pludselig en repost af sin opskrift på hveder med marcipan. Jeg har før set opskriften og tænkt, at det skulle jeg prøve. Det lød underligt, men underligt nok til, at jeg skulle teste det af - jeg elsker jo også marcipan. Så jeg måtte i køkkenskabene og vippe endnu en dej sammen. Jeg ændrede lidt i opskriften, for det kan jeg ikke lade være med, og så tilføjede jeg kardemomme, for det hører sig til i min bog. Men alt i alt må jeg tage hatten af for hvederne, de er virkelig lækre og absolut på højde med min egen opskrift.  De er lidt sødere, men det er en lækker, rund smag. Prøv dem. Jeg ved ærlig talt ikke, hvilken version jeg foretrækker.

De fik lige lidt for meget i ovnen, men de var stadig lækre

Lækker krumme og en skøn blød, sød smag

Hveder med marcipan (ca. 12 stk)
50 gram gær
50 gram smør
3 dl mælk
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk salt
1 spsk. stødt kardemomme
1 æg
200 gram Odense marcipan
Ca. 600 gram hvedemel 

Smuldr gær i en røremaskine. Smelt smør i en gryde, og hæld mælken i, så blandingen er lunken. Udblød gæren i smør-blandingen, og tilsæt vaniljesukker, salt, kardemomme og æg. Rør blandningen godt igennem. Riv marcipanen, og tilsæt den sammen med halvdelen af melet. Rør godt igennem. Tilsæt mel lidt efter lidt, til der er en klistret, men sammenhængende dej, den må endelig ikke være for tør. Lad dejen hæve et lunt sted i 45 minutter - 1 time (jeg bruger altid den kogeplade, som jeg har brugt til gryden med smør). Ælt dejen godt igennem, og del den i 12 dele. Sæt bollerne tæt sammen på en bageplade, og tryk dem flade. Kog vand i en gryde, og stil den ind i bunden af ovnen. Sæt bagepladen med bollerne i ovnen, og lad dem damphæve i 30minutter. Tag bollerne og gryden ud af ovnen, og tænd den på 180 grader. Bag bollerne i cirka 15 minutter, til de er gyldenbrune. Tag dem ud, lad dem køle af, og spis dem med en masse smør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar