fredag den 31. maj 2013

Ægte fynsk brunsviger

Oprindeligt er jeg fra Lolland, og jeg må indrømme, at jeg aldrig har smagt brunsviger, før jeg flyttede til Fyn for syv år siden. Jeg er faktisk ikke engang sikker på, at jeg rigtig vidste, hvad det var. Men da jeg fik en vaskeægte fynbo på krogen, så blev jeg hurtigt opmærksom på, hvad en brunsviger var, og hvor vilde fynboerne er med denne sære kageform med bolledej og sukkerlag. Det er deres (vores) lagkage/kagemand, når der holdes fødselsdag, det er i stedet for tebirkes på morgenbordet og i stedet for kringle til kaffen. Kort sagt: fynboer er helt tossede med brunsviger!

På dette punkt bliver jeg aldrig en rigtig fynbo, brunsviger er ikke lige mig. Men jeg har indgået et kompromis med manden, for han skal selvfølgelig ikke lide under, at han har importeret sin kone fra en anden ø. Så jeg bager gerne brunsviger til ham, som i dag hvor han har fødselsdag, bare jeg selv slipper for at spise det.

Og her er min opskrift, som helt sikkert kan tage kampen op med bagerens brunsviger. Hemmeligheden er udover en tynd bund noget så simpel som billig pulver kagecreme i sukkersnasket, og manden siger, at han aldrig har fået bedre brunsviger end denne, så det må være garanti nok.

Sådan ser en ægte fynsk brunsviger ud

Remonce cremen til at komme ovenpå brunsvigeren

Bolledejen inden der kommer remonce på

Brunsvigeren inden den kommes i ovnen

Nybagt brunsviger

Der skal være godt med snask på en brunsviger

Lad den køle af og sætte sig i minimum en halv time

Ægte fynsk brunsviger (til en bradepande)
50 gram smør
3 dl mælk
1 dl kærnemælk (kan erstattes af almindelig mælk)
50 gram gær
2 spsk sukker
0,5 spsk salt
2 æg
Mel (cirka et kg men mærk jer frem)

Remonce
250 gram blødt smør
320 gram brun farin
100 gram sirup
250 gram kagecreme (D. Oetkers rørte kagecreme af pulver på pose er eminent)

Smuldr gæret i en skål. Smelt smøret i en gryde, og hæld mælken og kærnemælken over, når det er smeltet, sørg for at blandingen er lillefingervarm, og hæld den så over gæret. Opløs gær i mælk og smør, og tilsæt salt, sukker og æg. Bland mel i, så det passer, og ælt dejen godt igennem, før den stilles til hævning i minimum en halv time. Lav remoncen imens dejen hæver.

Start med at lave kagecremen, da den, hvis det er pulvercreme, skal stå på køl i 20 minutter. Pisk smør, farin og sirup godt igennem, før kagecremen tilsættes, herefter røres der godt igen.

Ælt dejen igennem igen, og rul den ud, så den maksimalt er 1 cm tyk, gerne lidt mindre - der kan godt være for meget dej, men det gør ikke noget, lav evt. nogle boller af rest-dejen. Opskriften rækker til en bradepande med brunsviger. Kom dejen op i bradepanden, og tryk huller i dejen med fingrene. Smør remoncen udover, og så skal fingrene blive beskidte - tryk flere huller over det hele, så remoncen kommer ned i dejen. Skyl fingrene, og glat remoncen ud med en ske. Bag ved 180 grader i 25-30 minutter, hold øje med, at brunsvigeren ikke bliver mørk i kanterne.

Lad brunsvigeren køle af, eller nyd den lunken, men den skal stå i mindst en halv time, inden der skæres i den, så den kan sætte sig.


VIGTIGE NOTER (hyppige fejl):

1) Mange begår den fejl, at de laver bolledejen i bunden af brunsvigeren for fedtet ved at komme for meget smør i. Det er ikke nødvendigt med den heftige topping, og det gør ikke noget godt for kagen, tværtimod faktisk.

2) Lav IKKE bunden for tyk, den hæver meget. Den skal ikke engang være en cm tyk helst

3) Bliv IKKE skræmt af, at det ser voldsomt ud med toppingen på, inden den kommer i ovnen, der må gerne ligge et par cm topping, det skal nok blive godt.

4) Lad den ikke bage for længe, bunden skal være bagt, men der må godt være noget flydende snask ovenpå, det stivner eller bliver karamelagtigt, når kagen køler af. Hvis alt det flydende er væk, så har den bagt for længe, eller der var for lidt snask på.

15 kommentarer:

  1. Stort tillykke med manden :)
    Hvor er det sejt du har haft overskuddet til at bage til ham :)
    Som falstring blev jeg også noget skuffet første gang jeg bestilte en fødselsdagskage og endte med en brunsviger. Men efter 9 år på øen er jeg ved at have lært det. Er dog stadig mest til en god gammeldags lagkage :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hehe tak :)
      Hvis jeg lige skal blære mig en lille smule, så har jeg faktisk både bagt brunsviger og brownie til hans arbejde - han har nemlig sidste arbejdsdag i dag også, han starter nyt job mandag. Så der måtte to kager til. Og så kommer svigerfamilien til kaffe i eftermiddag, så der har jeg gang i valnøddelagkage og frugttærte, energiniveauet fejler ingenting, det er bare utålmodigheden :D
      Ja, lagkage er nu engang bedre - eller marengslagkage, mums. Efter 7 år på øen er jeg stadig ikke vænnet til brunsviger, men måske kommer det i løbet af de næste to år ;)

      Slet
    2. Haha. Ja det kan være.
      Hvor er du altså sej. Jeg var så hævet af væske til sidst at jeg nærmest ikke kunne bevæge mig. Valgte 2 uger før termin at holde suprise 30 års for manden. Var hundesyg fordi kroppen stod af. Så meget meget imponeret. God weekend og håber hun kigger ud inden den er slut :)

      Slet
    3. Årh, det er da også sejt. Jeg er heldigvis skånet for vand og skavanker, så udover lidt ømhed i ryggen har jeg intet at klage over. Er vist heldig :)
      Tak, det håber jeg også :)

      Slet
    4. Og også god weekend til dig ;)

      Slet
  2. Hvor ser den god og svinsk ud - yum!

    - Anne

    SvarSlet
  3. Det er lidt sjovt. Jeg har boet på Fyn i mange år, og sikkert altid fået Fynsk Brunsviger, men på Fyn laver bagerne også nogen som er med creme - lavet som tern oven på brunsvigeren. Det synes jeg så ikke om. Jeg var faktisk ikke klar over den med cremen i toppingen, men forleden blev jeg bestilt til at lave en Fynsk Brunsviger,- efter at være flyttet til Sønderjylland.....
    Jeg fandt på nettet en alm. opskrift, da de der tern som jeg troede var fynske, ikke skulle indgå i min opskrift - synes jeg.
    Efterfølgende skulle den forprøves - og den var ok.
    Men så skriver min fynske kollega til mig og viser mig en opskrift MED cremen blandet i toppingen....! Hmmm..... Det må prøves, skriver jeg skeptisk tilbage....
    Jeg får hendes opskrift, men søger også på nettet, og underligt nok, er der rigtig mange FYNSKE opskrifter - selv Claus Meyer har en jeg kunne finde på nettet - men alle uden creme!!!! Øhhhh siger jeg så bare...... Fynsk??
    Nå men så faldt jeg over din, og bliver så nok nødt til at prøve den :p - og/eller den jeg fik af kollegaen. Den almindelige opskrift SAMT den fra kollegaen, skal man smelte remoncen i en gryde (smør/farin/sirup) Men det gør du ikke?
    Ha' en rigtig dejlig dag :-)
    Hilsen Stine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Stine
      Jeg opdagede lige, at jeg aldrig havde svaret dig - det mente jeg ellers, så det beklager jeg :)
      Jeg har ofte hørt diskussioner om creme på brunsviger, og de fleste drejer sig netop om den der kagecreme ovenpå, men der er faktisk ikke så mange, der kommer creme i remoncen. Men tro mig, det gør hele forskellen.

      Jeg smelter ikke remoncen i en gryde, fordi jeg gerne vil have den effekt inde i ovnen, hvor den så smelter over dejen og karamelliserer der. Desuden er det noget nemmere (og nok lidt mindre smertefuldt ;) ) at trykke remoncen ned i dejen, når den kommer på, hvis den ikke er smeltet og varm. Når det er sagt, så skal det siges, at jeg aldrig har prøvet at smelte remoncen. Men jeg har heller aldrig fået klager for brunsvigeren her :)

      Held og lykke med brunsvigerbagningen

      Vh. Louise

      Slet
  4. Hej.
    Jeg faldt lige over din opskrift, og som fynbo ser den helt klart godkendt ud. Derfor vil jeg prøve, at bage den til min fødselsdag i næste uge, til alle mine kolleger i det jyske :)

    Jeg har dog lige et enkelt spørgsmål: Hvor stor er den bradepande som opskriften passer til?

    Mvh. Mette

    SvarSlet
  5. Hej Miss Mocca :-)

    Ja, hvor stor er den bradepande som du anvender? Det vil jeg også gerne vide....

    Kh. Annette

    SvarSlet
  6. Hvor stor er bageformen? ��

    SvarSlet
  7. Altså 250 gr kagecreme...dvs hele pakken.. Det bliver godt nok meget kagecreme?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja og nej - 250 gram færdig kagecreme, altså et halvt brev med 2,5 dl mælk :)

      Slet
  8. Er det meget vigtigt for opskriften at der kommer æg i... har ingen æg, er meget lækker sulten og vil virkelig gerne smage den her... 🤔😀

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg sagtens, at man kan. Måske skal hævetiden forlænges lidt, men det vigtigste er jo snasket ovenpå, så det går nok uden æg :) God bagelyst.

      Slet