lørdag den 13. juli 2013

Gulerodsbrud

Gulerodsbrud er den populære betegnelse for boller med revet gulerod og solsikkekerner, som er en af mine favoritter indenfor lyse boller. Opskriften her mætter alligevel en del, fordi der er havregryn i.

Et godt bud på en mættende lys bolle

Bollen har en rigtig god krumme

Gulerodsbrud (cirka 24 stk)
50 gram gær
1 spsk sukker
1 spsk salt
2 æg
25 gram smør
2 dl mælk
7 dl vand
200 gram solsikkekerner
3 store, groftrevede gulerødder
2,5 dl havregryn
2 dl sigtemel
Hvedemel for resten - cirka 800 gram

Kom solsikkekernerne i en skål med 7 dl vand, og lad det stå natten over. Si vandet fra solsikkekernerne, og varm vandet op, til det er lunkent. Smuldr gæren i en skål, og opløs den i det lunkne vand fra solsikkekernerne. Smelt smør i en gryde, og tilsæt mælken, det må heller ikke være mere end lunkent. Kom mælkeblandingen op i den udrørte gær sammen med salt, sukker og æg - gem evt. den ene æggehvide til piskning. Riv gulerødderne og tilsæt dem sammen med solsikkekerner og havregryn. Kom sigtemelet i, og rør det godt sammen. Tilsæt nu hvede mel lidt efter lidt, og ælt dejen, når den ikke længere kan røres i. En god bolledej skal æltes godt. Stil dejen til hævning i skålen under et viskestykke i 30-40 minutter et lunt sted. Ælt dejen igen, og form den nu til boller, som sættes på bageplader. Lad dem efterhæve et lunt sted i minimum en halv time. Bag ved 180 grader i cirka 15 minutter alt efter størrelsen, de skal være gyldne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar