fredag den 9. november 2012

Klattekager

Den anden dag skrev jeg om risalamande, og her kommer så version 2.0 af grød-reste-indlæggene. Klaggekager er nemlig noget, der altid hørte til dagen efter, vi havde spist risengrød i mit barndomshjem - medmindre vi fik hyldebærsuppe, så spiste vi varm hyldebærsuppe med kolde risengrødsklatter i. Det er til gengæld en spise, som jeg ikke har mødt nogle andre steder, men det smager godt, så prøv det! Tilbage til klattekagerne, de smager nemlig også forrygende. Jeg spiser dem med mørk sirup eller ahornsirup.

Der mangler bare noget sirup, så er de klar til servering

Mmm, jeg hapser tit en kold, når jeg går forbi køleskabet

Klattekager
Ca. en halv liter kold risengrød lavet på sødmælk og kogt med vanille og vanillestænger*
3 æg
2 dl mælk
1 spsk sukker
1 spsk vanillesukker
1 tsk bagepulver
1 dl mel
smør til stegning

Bland æggene i den kolde grød, tilsæt mæl, sukker og vanillesukker og rør godt rundt. Tilføj mel og bagepulver. Mærk konsistensen efter, den skal være ret tyk, ofte kan man ikke se, om den har den rette konsistens, før den rammer panden. Her må den ikke flyde for meget ud. Det er lidt ala tykke, amerikanske pandekager. Steg dem i smør, så får de en lækker smag og en sprød skorpe. De skal være gyldenbrune og steges ved middelhøj varme. På min 28 cm pande kan der være fire klattekater af gangen. Spis dem med mørk sirup, marmelade, sukker eller hvad du ellers lyster.

* Jeg laver altid risengrød af gode grødris, når man kun køber en pose grødris hvert eller hvert andet år, så er der ingen grund til at spare ti kroner på at købe de billige ris.

tirsdag den 6. november 2012

Risalamande

En af de bedste ting ved efteråret og julens komme er uden tvivl risengrød og ikke mindst resterne af risengrøden. Det er det i hvert fald for mig. Jeg synes det er super hyggeligt at spise risengrød, men jeg glæder mig altid endnu mere til dagen efter, hvor den enten står på klattekager eller risalamande. Og eftersom årets juleaften foregår hos os, så mener manden, at vi skal have risalamande et par gange for at sikre, at den sidder lige i skabet - jeg tror dog bare, at det er en dårlig undskyldning, for han brugte den også sidste år :) Nuvel, den anden dag fik vi risengrød, og her var så mange rester, at der kunne blive til både risalamande og klattekager. Så her kommer første opskrift.

Risalamande med kirsebærsauce i min fine juleskål

En af mine absolutte yndlings desserter, hvorfor spiser man den kun til jul?

Risalamande
Lidt over en halv liter kold risengrød lavet på sødmælk og kogt med vanille*
4 dl fløde
vanillesukker efter smag (jeg bruger 2-3 spsk)
150 gram hakkede, smuttede mandler

Kog mandlerne i en lille gryde, indtil skallen slipper, smut mandlerne og hak dem. Det er forskelligt, hvor store stykker mandler, man vil have i sin risalamande, men jeg hakker dem altid lidt groft, for det foretrækker manden. bland mandlerne i den kolde grød. Pisk flødern og vend lidt af den i grøden, så konsistensen bliver knap så stiv. Kom vanillesukker i og tilføj fløden lidt efter lidt, vend fløden i, så luften ikke slåes ud af desserten. Smag til med mere vanillesukker, og stil på køl i et par timer inden spisning.
Spis med kirsebærsauce eller andet frugt-tilbehør. Jeg lavede brombærsauce-hindbær i denne omgang, men vi havde også noget kirsebærsauce, så det blev en blandet landhandel. Der kommer en pskrift på klattekager en af dagene.

* Jeg laver altid risengrød af gode grødris, når man kun køber en pose grødris hvert eller hvert andet år, så er der ingen grund til at spare ti kroner på at købe de billige ris.